Tillbaka

Blått ljus, skadligt för din hud?

Alla känner till UV, eller ultraviolett strålning, och dess effekt på huden. Däremot är det få som känner till det närbesläktade blå ljuset. Vi reder ut begreppen.

Det blå ljuset är det ljus som kommer från skärmarna på datorerna, mobiltelefonerna och så vidare. Det finns studier som visar att vi tillbringar upp till sex timmar per dag framför en skärm. Forskare har därför intresserat sig för detta omtalade ljus och effekterna det har på oss.

sowimage

Vilka effekter har blått ljus på huden?

De mest kända är effekterna på ögonen och hjärnan. Det blå ljuset fångas upp av speciella oftalmiska receptorer som skickar signaler till hjärnan att den ska vara vaken. Svårigheter att somna och koncentrationsproblem kan ha att göra med blått ljus.

Huden påverkas också eftersom den är utrustad med receptorer som är mottagliga för ljus. Nyligen bevisades att blått ljus, som har en hög koncentration av energi, kan försämra vissa av hudens egenskaper och leda till ett snabbare åldrande samt förändringar på cellnivå i vårt DNA.

I kombination med andra inre och yttre faktorer kan dessa förändringar i hudcellerna ha stor effekt på hudens kvalitet och till exempel göra så att den ser glåmig ut.

sowimage

Varför ska man skydda sig mot blått ljus?

Till skillnad från UV-strålningen, där solbränna är ett tecken på för stor exponering (även om viss biologisk skada redan har skett), finns det inga varningstecken på att huden har tagit skada av det blå ljuset. Det är ett osynligt angrepp som, i kombination med annan stress orsakad av omgivningen, kan medföra oxidativa skador på cellnivå, vilket påskyndar hudens åldrande. Därför är det viktigt att skydda sig!

 Hur skyddar man sig?

Den aktiva vegetabiliska ingrediensen i serien Elixir Jeunesse, ultrakoncentrerat extrakt av aphloia, skyddar huden från de skadliga oxidativa effekterna:

- på djupet*: både i fibroblasterna (som syntetiserar kollagen, som är ett protein som föryngrar huden) och i extracellulär matrix för att säkerställa hudens elasticitet.

- på ytan*: det ultrakoncentrerade extraktet av aphloia skyddar också keratinocyterna, som behövs för en stark hudbarriär. En stark hudbarriär är viktig för att hjälpa huden att stå emot skador som orsakas av åldrande och luftföroreningar.

Tack vare det ultrakoncentrerade extraktet av aphloia skyddas och repareras huden, vilket bevarar den ungdomliga lystern trots vardagens tuffa förutsättningar.

* Effekten har bevisats in vitro, särskilt när det gäller skador som är orsakade av exponering för blått ljus.
sowimage

Sammanfattningsvis om blått ljus:

- det är osynligt och effekterna av det syns inte med blotta ögat

- det är starkt och tränger in i huden

- exponeringen för det ökar

- det är numera en del av den dagliga stressen som orsakas av omgivningen (mer än sex timmar/dag)

- det är viktigt att skydda sig mot det blå ljuset för att förhindra det åldrande som kommer av stress som orsakas av omgivningen

- det ultrakoncentrerade extraktet av aphloia skyddar huden mot det blå ljusets skadliga effekter

Känner du till det blå ljusets skadliga effekter? Skyddar du dig mot dem?

Dela