Tillbaka

Få nytt liv i dina blommor

Precis som vi påverkas våra blommor och växter av vintern och mörkret. Men ge inte upp för snabbt! De kan få nytt liv igen!

sowimage

Ge inte upp hoppet ännu

Ge det en månad innan du kastar din växt. Om du testar att böja på en kvist eller gren och den går lätt att böja på och kanske har fukt kvar i sig så finns det fortfarande liv att rädda. 

Även om bladen trillat av så kommer de tillbaka när ljuset kommer igen. Ge den en månads chans. Men bryts den snabbt och enkelt så är den tyvärr död...

Om det finns liv i den så kan den bara vara i en liten vinterdvala. Det som många då gör fel är att övervattna. Den ska ha ytterst lite fukt! Har den tappat bladen så kan den inte förbruka vatten.

Kom ihåg att ljuset är växtens energi - den måste ha det för att överleva. Så se till att den får så mycket ljus som det går att få, under den mörka årstiden.

Vill man ha sin växt lite snyggare under tiden så kan man med fördel ta bort döda, bruna blad som hänger.

sowimage

Överlevnadsväxter

Oroa dig inte! Din trädgård kommer att överleva vintern. Det finns växter och blommor som står emot vinterns kyla, penséer och primulor är till exempel riktiga överlevare.

 

Vinterblommande växter

Det går att odla även på vintern. Våren är inte den enda blommande årstiden, utan det finns flera växter som blommar på vintern, till exempel julros (december–mars), dofttry (december–mars), vissa sorters kamelia (från januari), vårljung (januari–april), snödroppar (i slutet av vintern) eller till och med mimosa.

 

Dela gärna med dig av bilder på dina överlevare!

Dela