Tillbaka

Hur får man en vacker solbränna som håller?

Läs om SPF, olika sorters konsistenser, före sol/solskydd/efter sol och allt annat du behöver veta för att skydda huden och få en solbränna som håller länge.

Snart är sommaren här, och som vanligt innebär det “jakten på den perfekta brännan”. Det finns inget som får en att känna sig så snygg som när man är brun och fräsch!

Men man kan inte bara fokusera på att sola. Det är jätteviktigt att se till att inte bränna sig och att ta hand om sin hud på bästa sätt. Oroa dig inte, vi går igenom allt du behöver veta!

Olja, lätt lotion, spray … Det finns så många olika konsistenser –  vad ska man välja? Vad är bäst?

Till och börja med så kan det vara bra att veta alla de olika konsistenserna skyddar huden precis lika bra mot solens skadliga strålar. Du kan alltså välja den konsistens som du tycker bäst om.

Om du vill ha en silkeslen hud med mycket lyster ska du välja olja. Om du hellre vill ha en lättare konsistens som inte kladdar ska du välja spray. För den som föredrar ett tunt och silkeslent skydd är lätt lotion det bästa alternativet. Crèmerna passar bra till torr hud, eftersom de har en fylligare konsistens.

 

 

Om du hellre åker skidor i bergen än ligger och latar dig på stranden, tänk då på att använda en något fetare solcrème med SPF 50+, som skyddar huden både mot kyla och sol.

Sist men inte minst vill vi rekommendera att använda olika produkter till kropp och ansikte, eftersom huden inte är likadan överallt. Till exempel är huden mycket tunnare i ansiktet – det är därför man blir brun fortare i ansiktet.

Vad är egentligen solskyddsfaktor och vilken ska jag välja?

sowimage

För att förstå hur solskyddsfaktor (eller SPF – Sun Protection Factor – som det också kallas) fungerar ska vi börja med lite matte. Ingen panik, det multiplikation det handlar om – inget mer komplicerat än så!

Om det generellt sett brukar ta ungefär 10 minuter för dig att bli röd i solen utan något solskydd, kan du räkna med att det tar:

- 30 x 10 minuter att bränna dig om du använder SPF 30.

- 50 x 10 minuter om du använder SPF 50.

Lätt som en plätt! Dock är detta under förutsättning att du använder solskyddet som det ska användas. Applicera efter varje bad, handdukstorkning eller svettning till exempel.

För att välja rätt SPF finns det två frågor som du måste ställa dig:

- Vilken hudtyp har du (extremt känslig till tålig)? - Har du lätt för att bli brun, eller blir du snarare röd när du är ute i solen? Ju ljusare hud och hår du har, desto känsligare och ömtåligare hud har du, och bör därför välja solskydd med hög SPF.

- Hur ser solexponeringen ut (måttlig till extrem)? Solexponeringen beror på var du befinner dig (stad eller strand, hur högt solen står), tidpunkt på dagen men också hur länge du är ute i solen.

sowimage

Vad är ”före sol-produkter” till för?

Precis som namnet avslöjar så är före sol-produkterna till för att förbereda huden FÖRE solexponering (vilket du kanske redan hade räknat ut). Att förbereda huden är jätteviktigt för att få en vacker solbränna som håller länge. Tänk därför på att återfukta och peela.
Om huden är återfuktad och fri från döda hudceller (tack vare exfolieringen) får du en jämnare och finare färg.

Du kan också välja produkter som Before Sun - Beautifying Mist Tan Activator, som ger huden ännu bättre skydd i solen eftersom den aktiveras av melaninsyntesen (processen som gör att huden får färg).

 

 

Håller färgen längre om man använder efter-sol-produkter?

Svaret på den frågan är: JA! Om du vill att färgen ska hålla måste du se till att huden inte torkar ut! Det är därför du ska återfukta huden och ge den näring. När du gör det återställs lipidlagret ytterst på huden, vilket gör att de yttersta hudcellerna hålls samman bättre.
Glöm inte att peela (två gånger i veckan) för en jämnare solbränna. Gör det i två veckor efter att du kommit hem från solsemestern. En hud som är fri från döda hudceller har mer lyster.

 

sowimage

Men hur är det med håret? Behöver det också skyddas från solens UV-strålar?

UV-strålar, salt och klor är hårets värsta fiender! De torkar ut håret och om du har färgat hår är det bara att säga hej då till allt vad färg heter. För att ta väl hand om ditt vackra hår måste du ge det näring och skydda det efter varje bad, med specialanpassade produkter som sprayen Hair Protective Oil - Medelhögt skydd SPF 15.

Några tips:

- För bästa möjliga effekt, applicera monoï-oljan på fuktig hud. Oljan och vattnet skapar en emulsion som lättare tränger in i huden. Huden blir silkeslen och får lyster på nolltid!

- Den är också effektiv för väldigt torrt hår. Du kan till och med använda den som hårinpackning om ditt hår är uttorkat.

Nu vet du allt du behöver veta  för att ta hand om och skydda din hud och förlänga din vackra solbränna. 😉

En kort sammanfattning:

1 / Välj rätt SPF som passar din hudtyp.

2/ Peela och återfukta innan du börjar sola.

3/ Peela och ge huden näring när den har fått färg.

4/ Håret behöver också skyddas från UV-strålning!

 

Dela med dig av dina strandbilder!

Dela