Tillbaka

Mindre silikon för vår planets skull

sowimage

Varför används silikoner i skönhetsprodukter?

Silikoner har intressanta egenskaper: de är inerta och stannar kvar på hudens yta utan att tränga igenom hudlagren, och de efterlämnar en härligt mjuk och behaglig känsla på huden.

Beroende på strukturens komplexitet kan silikoner ha olika egenskaper:

  • Så kallade icke-flyktiga silikoner, som till exempel dimethicone, underlättar appliceringen av en produkt tack vare att de glider lätt på huden, vilket är särskilt uppskattat i hudvårdsprodukter och makeup.
  • Så kallade flyktiga silikoner, som till exempel cyclopentasiloxane, bidrar till att hudvårdsprodukter och makeup torkar in snabbt i huden så att den inte känns fet eller kladdig i hudvård och makeup.

 

sowimage

Är silikoner naturliga?

Silikoner består av mer eller mindre komplexa kedjor av kisel och syre. Kisel förekommer bland annat i form av kiseldioxid, ett mineral med naturligt ursprung som utgör mer än 60 % av jordskorpan. Silikoner har med andra ord sitt ursprung i ett mineral och därmed i naturen.

För att framställa silikoner ur kisel och syre måste man emellertid använda komplexa fysiska eller kemiska processer. Silikoner räknas därför inte som naturliga ingredienser, utan som syntetiska.

Varför har Yves Rocher valt att begränsa användningen av silikoner i sina produkter?

Även om silikoner har intressanta egenskaper så är de syntetiska ingredienser och inte biologiskt lätt nedbrytbara.

Eftersom vi vill erbjuda våra kunder produkter som är så naturliga som möjligt och även skonsamma för vår planet begränsar vi sedan några år tillbaka användningen av silikoner i våra produkter.

 

Vi arbetar på följande sätt för att begränsa användningen av silikoner i våra produkter:

  1. Redan 2010 tog vi som föregångare bort alla silikoner från våra hårvårdsprodukter eftersom de inte är biologiskt lätt nedbrytbara.
  1. Alla nya rengöringsprodukter och löddrande produkter som sköljs av med vatten är fria från silikon.
  1. När det gäller andra produkter som inte sköljs av med vatten spelar silikoner en viktig roll i produkternas effektivitet och hur produkterna känns på huden: de underlättar appliceringen och ger en mjuk, len känsla (till exempel i läppstift och foundation). Våra forskare arbetar dock ständigt med att försöka begränsa eller ersätta dessa silikoner med ingredienser med naturligt ursprung samtidigt som den produktnivå som våra kunder förväntar sig bibehålls.

    Vi har till exempel lyckats ersätta silikonerna i våra handvårdsprodukter med flyktiga oljor med vegetabiliskt ursprung, samtidigt som vi har bibehållit produkternas effektivitet och känsla på huden.

 

 

Visste du...?

Yves Rocher utför vetenskapliga mätningar av nedbrytbarheten hos alla nya rengöringsprodukter och löddrande produkter som sköljs av med vatten och lanserar endast produkter som visar sig vara biologiskt lätt nedbrytbara.

Dela