Tillbaka

Mineraloljor eller vegetabiliska oljor för huden?

sowimage

Varför använder man mineraloljor i kosmetikprodukter?

Mineraloljor och mineralvaxer har intressanta egenskaper: De är inerta och stannar kvar på hudens yta utan att tränga igenom hudlagren, och bildar ett skyddande skikt på huden. Dessutom är dessa oljor helt stabila och har därför bra hållbarhet.

Är de naturliga?

Precis som växter kommer mineraler från naturen. Mineraloljor framställs dock med komplexa kemiska eller fysikaliska processer som förändrar deras struktur. De räknas därför inte som naturliga ingredienser, utan som syntetiska.

Man kan dela in dem i två grupper:

 • flytande mineralolja, även kallad ”mineral oil” eller ”paraffinum liquidum” i ingrediensförteckningar och
 • derivat från fossila resurser som kan vara flytande eller fasta, som till exempel vaxer.
sowimage

Varför föredrar Yves Rocher vegetabiliska oljor framför mineraloljor?

Trots deras goda egenskaper måste man vara medveten om att mineraloljor kommer från icke förnybara resurser och att de inte är biologiskt lättnedbrytbara.

Men vegetabiliska oljor eller vaxer (kokos, macadamianöt, jojoba, sötmandel etc.):

 • är biologiskt lättnedbrytbara,
 • har intressanta näringsegenskaper och
 • assimileras lättare med huden eftersom de är naturliga.

Eftersom vi vill minimera vår miljöpåverkan och erbjuda våra kunder produkter som är så naturliga som möjligt föredrar vi vegetabiliska oljor.

Vi strävar efter att begränsa användningen av mineraloljor och mineralvaxer i våra produkter:

 1. Vi använder inte mineraloljor i våra produkter som sköljs av med vatten och därför återgår till naturen eftersom de inte är biologiskt lättnedbrytbara.
 1. För våra handvårdsprodukter har vi lyckats med utmaningen att ersätta samtliga mineraloljor och mineralvaxer med vegetabiliska oljor och vaxer.
 1. Vad gäller ansiktsvård har vårt utvecklingsarbete redan resulterat i att vi tagit bort mineraloljan (paraffinum liquidum) i alla våra produkter. I många produktserier har vi även lyckats ersätta alla mineraloljor och mineralvaxer med vegetabiliska oljor (Riche Crème, Elixir Jeunesse, etc.).
 1. Arbetet med att byta ut oljorna pågår även för våra makeupprodukter, även om det varit en större utmaning för de produkterna. Mineraloljorna är nämligen avgörande för produkternas effektivitet och bildar ett skikt på hudytan som gör att makeupen håller längre. Även om de vegetabiliska oljorna har mycket intressanta näringsmässiga egenskaper är de i nuläget inte lika effektiva vad gäller hållbarheten.

Slutsats:

 

 • Antingen lyckas vi helt utesluta mineraloljor utan att det påverkar produktens effektivitet,
 • eller så minskar vi mängden mineraloljor samtidigt som vi bibehåller produktens effektivitet.

Dela