Tillbaka
december 2017

Recept: Festmiddagens huvudrätt

Karamelliserat ankbröst med päron- och rödlökskompott

sowimage

Ingredienser

  • 2 ankbröst
  • 2 päron
  • 4 stora rödlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • Lite honung
  • En stor kvist färsk timjan
  • 20g smör
  • 1 msk balsamvinäger

1/ Skär löken tunt och pressa vitlöksklyftan. Lägg vitlök och timjan i en stekpanna. Stek i smör på lågvärme. Tillsätt lök, salta och peppra och låt allt steka tillsammans.

2/ Skölj och skala päronen. Skär päronen i stavar, ungefär en halv centimeter tjocka.

3/ När löken har blivit mjuk, ta av stekpannan från värmen, tillsätt päronstavarna och rör om.

4/ Skär fettsidan på ankbrösten i ett rutmönster. Stek ankbrösten i en stekpanna med fettsidan nedåt.
 Ta upp ankbrösten och rengör stekpannan. Pensla fettsidan av ankbrösten med honung.
Karamellisera ankbrösten med fettsidan nedåt, vänd dem sedan och ta av stekpannan från värmen. Täck över och låt vila i ungefär 6 minuter.

5/ Ta upp ankbrösten från stekpannan. Stek en matsked av päron- och rödlökskompotten i stekskyn från ankbrösten. Blanda i vinäger och låt koka ihop en stund. Mixa skyn slät.

6/ Lägg upp ankbrösten på ett fat och servera tillsammans med päron- och rödlökskompotten och rödlöksfonden.

Kockens tips: Som tillbehör kan du även lägga till spenat som lätt steks i smör.

Dela gärna med dig av dina bilder på den bästa julmaten! 

Dela