Tillbaka

Rensa ut med en detox

De flesta av oss äter lite för mycket god och kraftig mat under julledigheten. Men det finns ett ganska enkelt sätt att få tillbaka en lättare känsla i kroppen.

Först måste du vara beredd att hålla det i 5 till 7 dagar. Ledsen att ge den jobbiga nyheten att ett dygn är inte tillräckligt!

1/
Lättsmält!

Låt dina njurar, din lever och ditt matsmältningssystem vila genom att prioritera mat som innehåller väldigt lite salt och istället mycket med fibrer som grönsaker, nötter, frukt, fullkorn och havre. Och ta det lugnt med kött och mejeriprodukter som kan sakta ner matsmältningen och irritera tarmarna.

Naturligtvis bör du välja frukt och grönsaker som är aktuella just för säsongen och som är ekologiska. På vintern är det svårare med närodlat men när det är möjligt är ju även det att föredra.

 

Här är en liten lista på vinterns skatter:

kiwi, citron, grapefrukt, äpple, päron, selleri, squash, spenat, lök

Behöver du inspiration? Testa vår  vintersmoothie.

 

sowimage

Tillagningstips: Ånga gärna dina grönsaker. Då behöver du inte använda något fett och dessutom behålls näringen bättre i dem.

sowimage
2/
Motion och dryck!

Det finns inget snabbare sätt att bli av med gifter på än att röra på sig! Dansa, spring, åk skidor...  Och glöm inte att dricka mycket vatten! Tycker du vanligt kranvatten är för tråkigt kan du lägga i olika bär eller frukter. Det piggar upp på ett kick! Det är även bra om du kan dricka detox-te under dagen. Det finns många olika smaker i handeln att välja från.

Och drick gärna te med pepparmynta för att hjälpa matsmältningen lite extra.

3/
Dina detox-vänner
Här är två av detoxens bästa vapen: - Svart rättika: Skär dem tunt och ha i en sallad eller servera tillsammans med morötter. När det gäller detox är svart rättika din bästa vän. Din matsmältning och din lever kommer tacka dig! - Björkvatten: Ett måste i en detox-kur! Fantastiska egenskaper för hälsan och hjälper utrensingsfunktionerna i kroppen. Blanda en matsked i 500 ml vatten 3 gånger per dag i 3 veckor och du kommer känna skillnaden.

Har du andra tips på hur man kan rensa ut och känna sig lättare? Dela med dig!

Dela