Tillbaka
oktober 2017

Sköna, gröna växter

Odla dina intressen! Har du alltid drömt om att kunna mer om växter? Vår expert, botanikern Céline Bastin, ger dig här intressant information om blommor och blad. 

Varför är växterna gröna?

Anledningen till att växternas stjälkar och framförallt blad är gröna, är att de innehåller ett starkt koncentrat av ämnet klorofyll.

Klorofyllet drar nytta av solens strålar och absorberar en viss del av solljuset, framförallt de röda och gula färgerna, och reflekterar samtidigt det gröna ljuset. Eftersom våra ögon är väldigt mottagliga för den här gröna färgen uppfattar vi den så tydligt.

Bladen fungerar som solfångare och kan tack vare klorofyllet omvandla energin i solstrålarna till kemisk energi. Det är det här som kallas för fotosyntesen

 

Varför är det bra att ha växter hemma? 

Förutom att växterna pryder hemmet, är de även bra att ha inomhus på en massa andra sätt!

De är jättebra på att ta upp koldioxid och omvandla den till syrerik luft. För att rena luften hemma finns det inget som är mer effektivt än växter. Dracena eller Crassula är exempel på växter som renar inomhusmiljön från t.ex. kemikalier i rengöringsmedel och cigarettrök.

 

Växterna har också en positiv effekt på hälsan – genom att de också fungerar som luftfuktare är de bra för t.ex. irriterade halsar och hjälper till att hålla oss återfuktade. Eftersom de kan absorbera elektromagnetisk strålning skyddar växterna också mot strålningen från de elapparater vi har i hemmet.

Dessutom kan växterna reducera stress, boosta och stimulera oss på olika sätt. De har en positiv effekt på vårt välmående och kan dämpa negativa känslor som rädsla eller ilska och gör att vi återhämtar oss snabbare när vi har varit sjuka. Och de gör ännu mer än så! Om du omger dig med gröna växter när du jobbar blir du mer produktiv.

 

 

Är du övertygad? Redo att få gröna fingrar? Om du redan har gröna fingrar, lägg upp dina bilder på sociala medier, med hashtaggen #ActBeautiful

Plantes disponibles chez plantes&moi

Dela