Tillbaka

Vattensport för en snyggare figur

I sommar tränar vi i poolen eller havet! Vattenpromenader, vattengympa … följ vårt träningsschema och få en slankare silhuett och tonade muskler!

Längtar du efter en aktiv semester? Vill du skaffa nya goda vanor och kanske testa någon ny sport i sommar? Hoppa i bikinin eller baddräkten och gör dig redo – vi berättar allt du behöver veta om vattensport!

sowimage

Varför är vattensport bra träning?

  1. Vattnet dämpar belastningen på lederna, vilket gör att man slipper värk, blir mindre trött och får mindre träningsvärk.
  2. Vattnet masserar muskelvävnaderna (d.v.s. de ökända celluliterna).
  3. När vi tränar i vatten reduceras vår tyngd med två tredjedelar, vilket gör att det inte känns lika jobbigt.

Är det bra om man vill träna uthållighet och kondition, då?

  1. När man tränar i vatten bränner kroppen fler kalorier för att behålla en kroppstemperatur på 37°.
  2. Vattenmotståndet sätter de djupa musklerna i arbete.
sowimage

Simning – i havet eller poolen?

Simning är bra träning för hela kroppen och aktiverar kroppens alla muskler. Perfekt om man är ute efter en tonad kropp!

Om man simmar i havet bränner man fler kalorier eftersom vågorna skapar större motstånd och kroppen försöker bibehålla sin normala temperatur. Dessutom är det ett bra sätt att bli av med celluliter eftersom vågorna masserar vävnaderna. Är det kallt i vattnet? Toppen – det stimulerar mikrocirkulationen.

I en simbassäng kan man däremot fokusera mer på teknik och uthållighet. Bättre kardioträning finns inte!

 

sowimage

Att gå eller springa i vatten är perfekt träning för underkroppen.

Är simning inte din grej? Har du tröttnat på att springa på löpband??

Att gå eller springa i vatten är ett jättebra sätt att tona musklerna på ett skonsamt sätt. Vattnet stimulerar blodcirkulationen och gör så att lederna inte tar skada. Dessutom gör vattenmotståndet träningen mer effektiv.

Semestrar du i närheten av en lång sandstrand? Testa långpromenader i vatten som går upp till midjan ungefär. Vad kan väl vara bättre än att träna och samtidigt njuta av det vackra landskapet?

sowimage

Vattengympa

Vi vet – vattengympa låter kanske lite småtöntigt, men det är fantastisk träning. Om du vill bygga muskler och få en slank silhuett är det faktiskt den bästa träning man kan tänka sig!

Fördelen med vattengympa är att det är träning för hela kroppen: magmusklerna får jobba, man får slankare midja, fastare rumpa och lår, och stärker musklerna i armar och rygg.

Här är några superenkla övningar du kan testa

Magmuskler

Sätt dig i vattnet med en flexistång under varje arm, så att du håller huvudet ovanför vattenytan och sitter mer stabilt. Växla mellan att sträcka ut benen framför dig och böja dem. Upprepa i 1 minut, vila i 30 sekunder och börja sedan om igen.

Rumpa och lår

Ha en simplatta under huvudet, håll armarna utsträckta längs med kroppen och simma på rygg genom att endast använda benen. Se till att ha rak rygg och hålla naveln ovanför vattenytan..

Ben och höfter

Till den här övningen behövs inga hjälpmedel. Håll i bassängkanten med vänster hand. Lyft höger ben, sträck ut det framåt, bakåt och åt sidan. Håll ryggen sträckt och spänn magmusklerna för att hålla balansen. Ju större rörelser du gör, desto mer får musklerna arbeta. Upprepa rörelserna 20 gånger och byt sedan ben.

Ben, mage och bål

I den här övningen ska vattnet nå strax ovanför naveln på dig. Ta sats och hoppa så att knäna kommer upp till vattenytan och kom sedan tillbaka igen. ”Grodhopp” kallas den här övningen.

 
sowimage

Vattensport – det finns något för alla

Prova på att surfa om du gillar utmaningar, SUP om du föredrar något lite lugnare, vattenskidor om du älskar fart … det finns massor att välja på! Oavsett vilken aktivitet du väljer är det superbra träning. Det viktigaste är att du gör något du gillar och att du har roligt – det är trots allt det semestern är till för!

Nu vet du lite mer om alla fördelar med vattensport. Redo att ta på dig bikinin eller baddräkten och hoppa i vattnet?

Dela med dig av dina bilder i vattnet.

Dela