Sheasmör

BOTANIK

LATINSKT NAMN

Butyrospermum parkii

SVENSKA NAMN

Sheanötsträd, smörträd

FAMILJ
Sapotaceae

URSPRUNG
Växer enbart i Afrika, från Senegal till Etiopien

VÄXTENS GENIALITET: ERÖVRING

Genomskärning av sheanötskärna i stereomikroskop
©Laboratoire d&rsquoi;Imagerie - Groupe Yves Rocher

URSPRUNGET HOS VÅR VÄXT

Vårt sheasmör kommer från Västafrika. Tillsammans med våra samarbetspartners och maliska producenter i regionen Bougouni – Sikasso har vi utvecklat ett spårbart, ekologiskt certifierat och rättvisemärkt odlingsområde.

Sheanötsträdet anses som ett heligt träd. Endast kvinnorna får samla in och arbeta med dess frukter. Detta unika traditionella kunnande förs vidare från generation till generation. Under regnperioden, från juni till september, samlar de in de mogna frukterna i skogen som med vindens hjälp har fallit till marken. Tillbaka i byn tas fruktköttet ut, kärnorna kokas ur och torkas i solen och krossas sedan för att man ska få fram nötterna som tvättas, torkas och lagras. Detta är viktiga ögonblick i livet i byn.

Lagring av sheanötter i lerkärl i hjärtat av en by i Burkina Faso

VÄXTENS GENIALITET: ERÖVRING

För att stå emot de långa perioderna av torka har sheanötsträdet utvecklat kraftfulla försvarsmekanismer. Fröna sprider sig i början av regnperioden för att öka sina chanser att överleva. Deras exceptionella lipidreserver gör att de kan utveckla en pålrot istället för stjälkar som de flesta växter gör. Den är djupt rotad i jorden och förser den unga plantan med så mycket vatten (...) den behöver. För att kunna stå emot de många bushbränderna tappar sheanötsträdet en del av sina blad under den torra perioden för att flammorna ska få mindre att ta tag i, och dess tjocka korkaktiga bark ger också ett visst skydd mot bränderna.

VÅRT EXTRAKT

Lipider finns naturligt i huden på olika nivåer och spelar en mycket viktig roll. När vi blir äldre och med inverkan av vissa miljöfaktorer kan den naturliga produktionen av lipider minska. Med färre lipider blir huden känslig för yttre angrepp. När huden är mycket torr blir den sträv och matt, ibland fnasig och känns allmänt obekväm.

Sheasmör, som är de afrikanska kvinnornas skönhetshemlighet, tillverkas enligt traditionellt kunnande och är känt för sina exceptionellt närande och reparerande egenskaper. För att stödja sin samarbetspartners ekonomiska utveckling har Yves Rocher finansierat en produktionsenhet på 5000 m² i Bougouni för tillverkning av sheasmör. Hit lämnar kvinnorna in nötterna som sedan krossas, torkas och mals. Nötmjölet kokas och sänks sedan ner i kokande vatten som när det filtreras ger sheasmör. (...)Färgen och lukten tas bort i Europa med hjälp av ånga, och därefter har smöret de önskade egenskaperna för skönhetsvård. Tack vare sin höga halt av så kallade oförtvålbara komponenter bidrar sheasmöret med sina närande och reparerande* egenskaper till att göra torr hud mjukare.

*Tester in vivo

SHEASMÖR I VÅRA PRODUKTER

SE ÄVEN