Tahitigardenia

BOTANIK

LATINSKT NAMN

Gardenia tahitensis

SVENSKA NAMN

Tahitigardenia, tiareblomma

FAMILJ
Rubiaceae

URSPRUNG
Polynesien

VÄXTENS GENIALITET: FÖRFÖRELSE

Kronblad av tahitigardenia i Polynesien © Herenui Varney

URSPRUNGET HOS VÅR VÄXT

Man måste bege sig till andra sidan jorden för att finna den. Tahitigardenian som används i äkta monoï finns bara i Polynesien. Här odlas den på ett mycket respektfullt sätt: den vattnas sparsamt och endast naturgödsel används. Sedan skördas den för hand, i knoppstadiet, för att därefter omvandlas tilll monoïolja. Varumärket Yves Rocher är en stor användare av denna produkt. Och eftersom vi är mycket måna om att alltid anskaffa ingredienserna med respekt för naturen och människorna hämtar vi monoïoljan från vår samarbetspartner, vilket är en garanti för dess goda kvalitet. Tradition, enkelhet och äkthet är alltså det som gör denna produkt så speciell och framgångsrik.

Manuell skörd av blomknoppar tidigt på morgonen innan de slagit ut, i Polynesien © Herenui Varney

VÄXTENS GENIALITET: FÖRFÖRELSE

I Polynesiens vulkaniska och kalkrika jord har tahitigardenian funnit sin plats. Denna tropiska buske kan bli 4 meter hög och blommar hela året med en topp under södra halvklotets sommar, från oktober till januari. Blommorna, som vanligtvis är vita, har 5 till 9 blomblad formade som en stjärna och ger ifrån sig en ljuv och behaglig doft.(...) Blommans skönhet har vunnit polynesiernas hjärtan. De har gjort den till sin symbol för regionen, Tahitis nationalblomma som är starkt förknippad med polynesiernas charm och varma välkomnande – något som också bidrar till dess bevarande.

VÅRT EXTRAKT

I århundraden har polynesierna använt monoï i skönhetsvård och parfymer. Den gamla traditionella metoden bestod i att låta tahitigardenians blomblad komma i direktkontakt med nyrivet fruktkött av mogen kokosnöt. Monoï tillverkas numera enligt en kontrollerad metod där gardeniablommorna får ligga och dra i kopraolja (fruktkött av kokosnöt som torkats i solen) under 10 dagar. Den utvunna monoïn skyddas med en registrerad ursprungbeteckning som garanterar inte bara äkthet och kvalitet utan även lokal tillverkning. Produktserien Monoï de Tahiti har kroppsprodukter som gör huden behagligt mjuk med en ljuvligt varm doft.

TAHITIGARDENIA I VÅRA PRODUKTER

SE ÄVEN