ajax error

Detta medförde ett fel från vår sida, du kan ladda om sidan och prova igen

Fel på grund av: unknown

Yves Rocher
0
Tillbaka

Vad är shea-smör?

Shea-smör är en mycket uppskattad aktiv ingrediens hos Yves Rocher: lär dig mer om dess fördelar och dess ursprung.

Om växten

Latinskt namn:

Butyrospermum parkii

Vanliga namn:

Smörträd, sheanötträd

Familj:

Sapotaceae

Ursprung:

Centrala Afrika från östra Senegal till norra Uganda.

Dominique Rolland

En exceptionellt motståndskraftig växt

Sheaträdet har utvecklat försvarsmekanismer för att klara de långa, torra årstiderna. För att maximera sina chanser att överleva sprider det sina frön i början av regnperioden. Fröna har en unik fettreserv som gör att de kan utveckla en så kallad pålrot, som växer rakt ner under plantan. Djupt förankrad i marken förser roten den unga plantan med det vatten den behöver. Under den torra säsongen tappar sheaträdet en del av sina löv för att elden inte ska få grepp om det under de återkommande skogsbränderna. Även trädets tjocka, korkliknande bark ger den ett visst skydd.

Växtens ursprung och förädling

Vår Shea kommer från Västafrika där vi samarbetar med kvinnonätverk för att utveckla en certifierad ekologisk och rättvis tillverkning. Shea anses vara ett heligt träd: endast kvinnor får plocka och bearbeta dess frukter, ett unikt, traditionellt kunnande som förs vidare från generation till generation. Under regnperioden samlar kvinnorna in de mogna frukterna som har fallit till marken. Tillbaka i byn avlägsnas fruktköttet, kärnorna skållas, torkas i solen och bryts därefter sönder för att extrahera nötterna som tvättas, torkas och lagras. 

För att hjälpa den ekonomiska utvecklingen hos våra samarbetspartners har Yves Rocher finansierat en 5000m2 produktionsanläggning för sheasmör i Mali, dit kvinnorna tar med sig de torkade sheanötterna som krossas, rostas och mals. De malda nötterna kokas och filtreras och blir till sheasmör. Det oraffinerade sheasmöret luktar väldigt illa och behöver raffineras, genom upphettning med vattenånga. Därefter har sheasmöret äntligen de kvaliteter som krävs för skönhetsvård.

Vårt koncentrat

Lipider finns naturligt i huden och dess roll är viktig. När vi blir äldre eller på grund av miljöfaktorer minskar produktionen av dessa. Med färre lipider är huden känsligare för yttre påverkan. Huden blir torr, grov, ibland fjällig och kan känns obehaglig. Den afrikanska kvinnans skönhetshemlighet, sheasmör, är välkänd för sina exceptionellt närande och reparerande egenskaper. Tack vare en hög andelen sheasmör i vår serie av reparerande kroppskrämer ger de snabb hjälp för torr hud och gör huden smidigare, ger intensiv näring och verkar reparerande *.

* in vitro-tester

Dominique Rolland

I vilka produkter finns shea?

För att reparera extra torr hud och för att hjälpa huden bli mjukare och slätare rekommenderar vi produkter berikade med sheasmör. Från vårt lipbalmtill Repair Balm – extra dry skin tillsammans med Riche Body Scrub, alla berikade med sheasmör. Vi har produkterna för att ge din hud intensiv näring och återfuktning på djupet. Vilka sheaprodukter vill du helst prova?

Dela

Produkten har lagts till i din önskelista.Se min önskelista.