ajax error

Detta medförde ett fel från vår sida, du kan ladda om sidan och prova igen

Fel på grund av: unknown

Yves Rocher
0
Tillbaka

Blåklint – En blomma som förför

Denna vackra blomma är huvudingrediensen i vårt Pur Bleuet-sortiment som är specialanpassat till ögonområdet. Låt oss berätta lite mer

sowimage

BOTANIK LATINSKT NAMN

Centaurea cyanus

SVENSKT NAMN

Blåklint

FAMILJ

Asteraceae

URSPRUNG

Europa och Asien

sowimage

VÄXTENS FÖRMÅGA ATT FÖRFÖRA

Varför är blåklinten blå?

För att attrahera insekter! Liksom för andra växter som behöver insekter för sin fortplantning måste blåklintens blomma vara synlig för pollinerande insekter. När insekten besöker blomman, fastnar pollen på den vilket insekten sedan tar vidare till nästa växt.

Blåklinten har förutom sin färg även andra tilldragande egenskaper. Till exempel är de små blommorna organiserade som blomhuvuden (vilket ger intrycket av en enda stor blomma). De blommar inte heller samtidigt. Blomhuvudet kan därför se ut att blomma under flera dagars tid, vilket ökar chansen till att insekterna får syn på den.

sowimage

VÄXTENS URSPRUNG

Blåklintsblomman lever verkligen upp till sitt namn, och är ett av de senare tillskotten inom varumärket Yves Rocher. Den odlas ekologiskt och med hållbara principer sedan början av 90-talet i La Gacilly, i Frankrike (nu UEBT-certifierad).

På våren innan fröerna planteras förbereds jorden. Föregående säsongs överskott från odlingar mals då ner och blandas i jorden för att ge den extra näring. Blåklinten blommar sedan under sommaren i juli och augusti. Den mycket ömtåliga blåklinten får bara frösättas i samma jord en gång vart fjärde år (enligt växelbrukets principer), samt plockas för hand då den är så pass känslig. 

sowimage

VÅRT EXTRAKT

Yves Rocher forskare har upptäckt att blåklinten har utmärkta egenskaper för att kunna ta hand om det känsliga området kring ögonen. Efter den andra blomningen skördas knoppar, blad och stjälkar mekaniskt.

När alla blåklintblommans delar har torkats och destillerats, får man fram ett extrakt av blomvatten med lugnande egenskaper.* Produkterna från Pur Bleuet-serien är perfekta för känsliga ögon, de tar skonsamt bort smink, fräschar upp och återfuktar huden kring ögonkonturen!

*In vitro-tester på extrakt från blåklint

Använder du blåklintsbaserade produkter? Kommentera gärna!

Dela