Just nu FRI FRAKT! Använd rabattkoden FREE2103

Upptäck La Gacilly – en by som värnar om biologisk mångfald

Så arbetar Yves Rocher för biologisk mångfald

I Yves Rochers hemstad La Gacilly i Bretagne, Frankrike, har det skapats en gigantisk botanisk trädgård som upptar 2 hektar. Här finns det över 1500 plantor som våra experter studerar. Arter som kommer från utlandet men även sådana som är utrotningshotade. Utöver trädgården finns även 60 hektar av botaniska fält där växter odlas agroekologiskt, vilket innebär att man tar hänsyn till växternas naturliga ekosystem.

Våra botaniker som arbetar i La Gacilly har full inblick i hur livscykeln är för de olika plantorna. De studerar plantorna och hur de överlever i olika miljöer. Som första prioritering måste de visa hänsyn till naturen, bl.a för att gynna den biologiska mångfalden. Detta sker genom att odla plantorna på rätt sätt, sedan följa deras naturliga livscykel, och vid rätt säsong skörda dem för hand. Det används även special-anpassade maskiner för att ta vara på varenda beståndsdel utav växterna vid skörd.

För utomstående finns det möjlighet att besöka den botaniska trädgården och ta del av alla de vackra blommor och växter som finns här. Likväl kan besökare följa hur vi arbetar för en bättre och hållbarare värld. Det sker bland annat genom vårt arbete med att skapa ängar och planteringar som gynnar den biologiska mångfalden. 

Överblick av La Gacillys område

la-gacilly-image3s2.jpg

Blommornas betydelse

I våra produkter ingår botaniska aktiva ingredienser från olika blommor som odlas och skördas i La Gacilly. Blommorna bidrar till den biologiska mångfalden genom att locka till sig bin och fjärilar som äter dess nektar, för att sedan sprida vidare pollen till andra växter och blommor. Varje blomma skördas vid en specifik säsong och tidsperiod under årets lopp. Några av de vi vill lyfta fram här är: kamomill, blåklint, middagsblomma och arnica.


Alla har de olika egenskaper, såsom arnican som bidrar till mjuka händer, samt middagsblomman för sina återfuktande egenskaper. Blåklint har lugnande egenskaper som är perfekt att ha i våra ögonmakeup removers, medan kamomillblomman passar utmärkt i krämer för dem som har känslig hud.
Under april månad sker plantering samt frösättning utav våra olika blommor. Vissa blommor behöver dock planteras redan i början av mars månad, exempelvis som tysk kamomill.  


Själva skörden av de olika blommorna startar i maj och pågår till slutet utav augusti. Kamomill skördas redan i mitt en majmånad då den blomsorten börjar blomma tidigt. Dock skördas specifikt den romerska kamomillen senare (i slutet av juli till mitten av augusti). Blåklint och arnica plockas under juni, medans middagsblomma plockas i slutet av oktober ( ibland till och med i början av november). 


Efter att blommorna skördats ska de torkas. Då de innehåller 60 % till 80% fukt måste de in i varmluftsugn under 20 timmar. Därefter påbörjas processen med att utvinna botaniska aktiva ingredienser för våra produkter.
Ta del av olika produkter som ingår i vårt sortiment innehållandes aktiva ingredienser från respektive blomma nedan. 
la-gacilly-cornflower-p.jpg
Copyright : Emmanuel Berthier

Blåklint lugnar huden