Upptäck La Gacilly – en by som värnar om biologisk mångfald
Så arbetar Yves Rocher för biologisk mångfald
I Yves Rochers hemstad La Gacilly i Bretagne, Frankrike, har vi skapat en gigantisk botanisk trädgård som upptar 2 hektar. Här finns det över 1500 plantor som våra experter studerar. Arter som kommer från utlandet men även sådana som är utrotningshotade. Utöver trädgården finns även 60 hektar av botaniska fält där vi odlar växter agroekologiskt, vilket innebär att vi tar hänsyn till växternas naturliga ekosystem.
Våra botaniker som arbetar i La Gacilly har full inblick i hur livscykeln är för de olika plantorna. De studerar plantorna och hur de överlever i olika miljöer. Som första prioritering måste de visa hänsyn till naturen, bland annat för att gynna den biologiska mångfalden. Detta görs genom att odla plantorna på rätt sätt, sedan följa deras naturliga livscykel och vid rätt säsong skörda dem för hand. Det används även specialanpassade maskiner för att ta vara på varenda beståndsdel utav växterna vid skörd.
För utomstående finns det möjlighet att besöka den botaniska trädgården och ta del av alla de vackra blommor och växter som finns här. Dessutom kan man se hur vi arbetar för en bättre och hållbarare värld. Det gör vi bland annat genom vårt arbete med att skapa ängar och planteringar som gynnar den biologiska mångfalden.
Överblick av La Gacillys område
Blommornas betydelse
I våra produkter ingår botaniska aktiva ingredienser från olika blommor som odlas och skördas i La Gacilly. Blommorna bidrar till den biologiska mångfalden genom att locka till sig bin och fjärilar som äter dess nektar, för att sedan sprida vidare pollen till andra växter och blommor. Varje blomma skördas vid en specifik säsong och tidsperiod under årets lopp. Några av de blommor vi odlar är: kamomill, blåklint, middagsblomma och arnica.
Alla har olika egenskaper, som arnican som bidrar till mjuka händer och middagsblomman för sina återfuktande egenskaper. Blåklint har lugnande egenskaper som är perfekt att ha i våra ögonmakeup removers och kamomillblomman passar utmärkt i krämer för dem som har känslig hud. Under april månad sker plantering samt frösättning av våra olika blommor. Vissa blommor behöver dock planteras redan i början av mars månad, som exempelvis tysk kamomill.
Skörden av de olika blommorna startar i maj och pågår till slutet utav oktober. Kamomill skördas redan i mitten av maj då den blomsorten börjar blomma tidigt men den romerska kamomillen plockas senare, i slutet av juli till mitten av augusti. Blåklint och arnica skördas under juni och middagsblomma plockas i slutet av oktober, ibland till och med så sent som i början av november.
Efter att blommorna skördats ska de torkas. Eftersom de innehåller 60 % - 80% fukt måste de torkas i en varmluftsugn under cirka 20 timmar. Därefter påbörjas processen med att utvinna botaniska aktiva ingredienser från blommorna.
Här nedan är några av de produkter som ingår i vårt sortiment och innehåller aktiva ingredienser från respektive blomma.